Czemu nie spróbować

Czy samodzielne zrobienie chałki jest rzeczywiscie takie trudne? Nie z tym przepisem na chałkę drożdżową!

Potrzebne na 2 chałki

Chałka

2 jajka

2 żółtka

100 g masła, pokrojonego na kawałki

50 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

40 g świeżych drożdży,

150 g mleka

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

białko roztrzepane, do posmarowania chałki

mleko, masło, cukier, drożdże - wymieszać

Dodać mąkę, sól, jajka - wyrobić.

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Rozdzielić ciastona pół a nastepnie każda część na 3 wałki, zapleść w warkocze i ułożyć na papierze do pieczenia.

Chałki zostawić do wyrośnięcia na 30 min.

Kruszonka

30 g mąki pszennej

20 g cukru

25 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki

…co dalej

Chałkę przed pieczeniem do piekarnika posmarować mlekiem/roztrzepanym białkiem, posypać kruszonka.

Pieczenie w nagrzanym piekarniku 180 stopni – 30 minut na funkcji góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.